Karl-Bertil Jonssons julafton sätts upp i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Nutida ögonblick när Karl-Bertil Jonssons julafton blir pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton sätts nu upp som föreställning på Hipp i Malmö. Det är berättelsen om den 14-årige pojken som tar julklappar från de rika – och ger till de fattiga.

– Jag tycker han gör helt rätt och han säger förlåt till de rika han tar paketen ifrån, säger Lovisa Holm, efter att hon sett föreställningen tillsammans med sina klasskamrater några dagar före premiären.

Lovisa Holm går i klass 3 på Bladins skola i Malmö. Hon och andra barn ser ofta tiggare på Malmös gator.

Scener från nutid

Fattigdom är synligare idag än den var i mitten på 70-talet då Per Åhlin gjorde den tecknade filmen, som varje julafton visas i SVT. Filmen bygger på en novell av Tage Danielsson.

– När jag är ute med mina barn ser vi ofta tiggare och då blir det en diskussion om vi ska ge pengar eller inte, om det är bättre att ge ett paket istället för pengar, säger pjäsens regissör Sara Cronberg. Hon har lagt till flera scener i den nyskrivna pjäsen så den får en aktuell anknytning.

Foto: Patrik Cegrini
Foto: Gunilla Fritze

Premiär i helgen

Barnen från Bladins har lätt att ta pjäsen till sig och de drar paralleller till sin egen vardag.

– Det är hemskt att se dem på gatorna. Jag önskar att inte så många behöver ha det så, säger Alexander Oksenholt från Bladins skola.

Pjäsen om den 14-årige Karl-Bertil Jonsson, som har Robin Hood som idol, har premär på Hipp 26 november och ges som både familje- och skolföreställningar. Den rekommenderas från sju år.

Rekommenderar pjäsen

– Det finns ett extremt stort rättspatos i barn, speciellt upp till 12-13 års ålder, så de speglar sig lätt i Karl-Bertil, säger Sara Cronberg.

Barnen från klass 3 a på Bladins är överens när de får frågan om de ska rekommendera sina kompisar att se pjäsen.

– Jaaaa, säger de unisont.

Foto: Patrik Cegrini
Eleverna på Bladinskolan fick se föreställningen före premiären. Foto: Gunilla Fritze

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer