Ny bedrägeriform: Hela lastbilslaster kapas

Uppdaterad
Publicerad

Kapade laster är en ny typ av brott som finansierar grov brottslighet i Malmö, enligt polisen. För de kriminella är det här ett enkelt brott, risken för att åka fast är liten och straffet är lågt.

Större företag kapas på enorma summor och det är alla typer av företag som drabbas. Laster med modulhus, diesel, socker, byggmaterial och teknik försvinner på några timmar.

– Vi har haft ett antal stora ärenden här i slutet av förra året och vi håller fortfarande på att utreda något här, säger Stellan Andersson, förundersökningsledare vid Malmöpolisens bedrägeriavdelning.

Via en hemsida tar någon redan på vem som jobbar på ett företags inköpsavdelning. Sedan beställs varorna men när leveransen går iväg ringer någon och dirigerar om lasten till en annan adress. Varorna lämnas och packas om till en annan transport och därefter är grejerna borta.

Koncentrerat till Malmö

Mångmiljonbelopp kanaliseras, enligt polisen, till den grova brottsligheten i Malmö.

– Ja det verkar som att koncentrationen av de här brotten faktiskt ligger just i Skåne och det är därför de stora förundersökningarna också ligger där, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Vi har varit i kontakt med flera företag som berättar att de drabbats men det hela är känsligt och ingen vill berätta öppet.

– Jag tror att omsättningen hos de här företagen där beställningen görs är så stor så att de inte har haft möjlighet att kontrollera beställningen i den utsträckning som krävs för att man ska inte ska luras att skicka iväg de här varorna, säger Jan Olsson.

Ny brottsform

Brotten förändras och när polisen lyckas stoppa skimning och bluffakturor så dyker något nytt upp som nu företagskapningar och polisen alltid steget efter.

Har ni blivit omkullsprungna av de kriminella?

– Det är en utmaning för oss att klara av alla de här ärendena men omkullsprungna skulle jag inte vilja säga, säger polismästare Mats Berggren vid Malmöpolisen.

Skånepolisens resurser räcker inte till när det begås många grova brott i Malmö så de lägre prioriterade bedrägeribrotten får vänta. Ett svårt läge för polisen när de vet att den typen av brott finansierar den grövre brottsligheten.

Anmälningar blir liggande

Nu ska polisen starta ett regionalt bedrägericenter för att samordna med andra myndigheter för att lära sig av andra och samarbeta med andra regionala bedrägericenter runt om i landet.

Högar med outredda ärenden blir liggande och de som jobbar med dem går på knäna – flera är sjukskrivna och de kriminella kan i lugn och ro fortsätta.

– Skåneregionen, med alla dessa sprängningar och skjutningar som sker där, är ju extremt överbelastad. Och självklart måste den grova brottsligheten prioriteras, säger Jan Olsson.

Så Stellan Andersson och hans kollegor får fortsätta sitt enorma utredningsarbete med den lägre prioritertade brottsligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer