Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor i pediatrik vid Lunds universitet och Robin Kahn, överläkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet. Foto: Skånes universitetssjukhus, Sus

Ny forskning om hur barn drabbas av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Barn blir sällan svårt sjuka i covid-19. Däremot kan de drabbas av besvärliga följdsjukdomar. Den allvarligaste är MIS-C, ett hyperinflammatorisk tillstånd som ofta kräver intensivvård. I Skåne har ett 30-tal barn insjuknat.

Skånes universitetssjukhus leder arbetet med att ta hand om de barn som drabbats av den ovanliga följdsjukdomen MIS-C efter att ha varit sjuka i covid-19. Här pågår också forskning om sjukdomen.

MIS-C är en ovanlig följdsjukdom och det finns inga förklaringar till varför vissa barn drabbas. De som insjuknat har varit både pojkar och flickor i olika åldrar.

Coronavirus i Skåne

Vill veta varför

Robin Kahn är överläkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet och är ansvarig för en nationell studie om MIS-C. Man uppskattar att ungefär 200 barn i landet har drabbats av MIS-C.

– Vi följer bland annat upp hur barnen mår efter att de tillfrisknat från MIS-C. Jag kommer också att starta en egen forskning om varför vissa barn drabbas. Som det ser ut verkar tonåringar mellan 13–17 år drabbas mest. Jag vill ta reda på varför, säger Robin Kahn, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Hög feber och utslag

Det vanliga är att barn oftast inte blir särskilt sjuka av covid-19 och snabbt blir friska igen. Men 2–6 veckor efteråt kan de drabbas av MIS-C. Barn som kommer in till sjukhus med MIS-C är svårt sjuka med hög feber, ibland utslag på kroppen och andningsbesvär.

– De mår riktigt dåligt och behöver ofta intensivvård under sjukhusvistelsen, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor i pediatrik vid Lunds universitet.

God prognos vid vård

MIS-C är ett allvarligt tillstånd, men prognosen är god om barnet kommer till sjukhus i tid och behandlas med kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel. Ofta behöver barnen också intensivvård eller annan avancerad vård.

Helena Elding Larsson betonar att sjukdomen är sällsynt och att föräldrar inte ska dra sig för att skicka barnen till skola eller förskola av rädsla för att de ska bli sjuka.

Hör Dennis, 16 år, berätta i klippet om hur han drabbades av sjukdomen.

Multisystem Inflammatory Syndrome in Children

– MIS-C är en förkortning för Multisystem Inflammatory Syndrome in Children.

– Sjukdomen är ovanlig och kan drabba barn i alla åldrar. Oftast insjuknar barnen inom 2–6 veckor efter en covidinfektion.

– Tillståndet innebär en kraftig inflammation i kroppen där barnet har hög feber samt påverkan på ett eller flera organ i kroppen.

– Det finns inga specifika riskgrupper för MIS-C. De flesta som drabbats har varit friska barn.

– Barn kan efter covid-19 också drabbas av post-covid eller PASC, Post-Acute Sequalae of SARS-COV-2 infection. Tillståndet kan beskrivas som en långvarig infektion med diffusa symtom som feber, trötthet, huvudvärk eller sömnstörningar. Men det saknas statistik på hur många barn som drabbats.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet