Ny hemsida kan hjälpa diabetessjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal patienter med typ 2-diabetes är med i en studie i Lund som kan göra dem friskare med hjälp av internet.

För två år sedan fick Bengt Madsen veta att han hade diabetes typ 2. Han visste ingenting om sjukdomen och beskedet kom som en chock.

– Jag fick mig en funderare. Är jag på väg att dö nu, tänkte jag? 

Bengt Madsen började läsa i olika fackskrifter och i sin frus veckotidningar med kostråd.

– De gav mig helt olika råd, säger han.

Kort därefter fick Bengt hem ett brev med en förfrågan om att delta i en studie. Den handlade om ett nytt internetverktyg, som skulle hjälpa diabetespatienter att själva ta kontroll över sin sjukdom genom en hälsosammare livsstil. Bengt Madsen nappade på erbjudandet.

– Det är en självklarhet. Jag vill medverka till att forskningen går framåt. Och dessutom är det bra för min egen skull, säger han.

Många svenskar drabbade

Typ 2-diabetes, som också kallas för åldersdiabetes, är den vanligaste formen av sjukdomen. Runt tio procent av svenskarna är drabbade. För de här människorna är det extra viktigt att försöka leva hälsosamt, men det kan vara svårt att få konkreta tips på vad man kan göra.

– Om man ska få en långsiktigt hållbar livsstilsförändring så räcker det inte med de generella råd som sjukvården kan ge. Sjukvården har inte de resurser och den tid som krävs för att kunna ge individuella råd, säger Anders Rosengren, läkare och forskare.

I internetverktyget, som används hemma av patienten själv, kan man till exempel följa sina egna blodsockervärden och få experttips, till exempel på lämpliga träningsövningar. Dessutom kan man tipsa varandra.

– Många som har haft diabetes i ett antal år har väldigt mycket kunskap och då kan det kännas värdefullt att få dela med sig av den kunskapen. Dessutom visar forskning att man blir mer motiverad själv när man delar med sig av sina erfarenheter, säger Anders Rosengren.

Sjukdomen ökar lavinartat

Just nu testas det nya verktyget av ett antal hundra patienter och under våren hoppas man hitta ännu fler, gärna uppemot tiotusen patienter, som vill testa verktyget. Tanken är att det ska vara färdigtestat och klart för lansering i Sverige till hösten 2016. Sedan hoppas Anders Rosengren på att kunna sprida verktyget även utomlands.

– Diabetes är en sjukdom som ökar lavinartat, till exempel i Afrika. Det här verktyget är gratis och allt användaren behöver är en dator eller en mobiltelefon, säger han.

Bengt Madsen, som har varit med sedan starten för två år sedan, har ändrat sin livsstil helt. Han har gått ner 13 kilo och förbättrat sitt sjukdomstillstånd avsevärt. Mycket tack vare internetverktyget, säger han. Dessutom har han bidragit med flera förbättringsförslag. Han har till exempel föreslagit en påminnelsefunktion.

– Det är bra att få ett pip där som påminner en om att göra det man ska. Har man då inte gjort det så får man samvetskval och rusar ut direkt, säger han.

Mer information finns på www.forskningsstudie.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.