Ny kritik mot beslutet om kommunala ordningsvakter i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps kommun hade inte rätt att bygga upp en organisation med kommunala ordningsvakter. Frågan borde först ha behandlats av fullmäktige, slår kammarrätten fast. 

Beslutet om ordningsvakterna överklagades av en kommunmedlem till förvaltningsrätten, som i juli 2018 kom fram till att kommunstyrelsen överskridit sina befogenheter.  

Kommunen överklagade då till kammarrätten i Göteborg, som på tisdagen kom fram till samma sak som förvaltningsrätten. 

Komplement till polisen

– Även kammarrätten anser att det rör sig om ett ärende av principiell beskaffenhet och att beslutanderätten därför ligger hos kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens beslut var alltså olagligt, säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman. 

Det var 2018 som Staffanstorp införde ordningsvakter, som ett komplement till polisen. Kommunen menade att det förekommer ordningsstörningar i centrum och att ordningsvakter därför behövs.  

Tillståndet gällde bara ett år, och när kommunen ansökte om förlängning blev det nej. Avslaget överklagades men kommunen fick inget gehör.

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson/TT

”Betydelselöst för oss”

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) lägger dock ingen större vikt vid kammarrättens beslut, eftersom en lösning är på väg.

– Det är redan åtgärdat. Vi fattar beslut i kommunfullmäktige i november i samband med budgetfullmäktige, vilket är vad domstolen anför. Så domen är betydelselös för vår del, säger han i en kommentar.

Borde man inte gjort det redan från början?

– Vad som är principiellt eller inte är alltid godtyckligt. Så även i detta fall.

Jobbar kvar som väktare

De åtta ordningsvakter som Staffanstorps kommun anställt jobbar kvar i kommunen, men nu som väktare. De har inte samma befogenheter, som de hade som ordningsvakter och får till exempel inte omhänderta personer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.