Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny lag ger kommunen makten att stänga krogar

Ny lag ger kommunen rätt att stänga krogar

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar en ny lag gälla som innebär att kommunerna tar över ansvaret för att se till att kafeér, restauranger och barer följer gällande restriktioner för att minska spridningen av covid-19.

Den nya lagen flyttar delar av ansvaret för tillsyn från smittskyddsläkare till kommunerna. Om det uppstår trängsel på restauranger eller uteserveringar kommer verksamheten att kunna dömas till vite och ytterst stängas.

– Vi kommer fortsätta att jobba på ett liknande sätt som vi gjort hitintills och vara aktiva med kontroller, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på Malmö kommun.

Många kontroller under våren

Miljöinspektörer i Malmö, Lund, Helsingborg, Båstad och på flera andra orter har gjort inspektioner sedan pandemin bröt ut. De har gett bar- och restaurangägare råd och anvisningar vad de ska göra så att gästerna håller avstånd.

Vid en inspektion i Helsingborg i slutet på april var det många restauranger som fick anmärkningar.

I princip alla krogar vi kontrollerade fick någon anmärkning, säger Olu Lindström, avdelningschef på mijlöförvaltningen, till SVT Nyheter Helsingborg.

Små förändringar med nya lagen

I Malmö har det skett flera inspektioner på olika platser i staden. Flera restauranger, kaféer och barer har fått göra justeringar för att inte riskera stängning.

Ibland kanske man var tvungna att glesa ut borden och ibland kanske det saknades information på ett riktigt sätt. Men det var ingen där det var katastrofalt, säger miljöchef Björn Berséus i Lund till SVT Nyheter Skåne i slutet på april.

Nu finns en ny lag som inspektörerna kan ”luta sig mot”. Den nya tillfälliga trängsellagen ska gälla till den 31 december.

Mohsen Khanian har drivit en bar i Malmö i flera år och för honom spelar det ingen roll, säger han, vem som bär ansvaret för kontrollerna av krogar:

– Det är en epidemi så vi får lyssna på dem och följa reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet