Årets trygghetsmätning visar att fler känner sig oroliga i vissa delar av Malmö. Foto: TT

Trygghetsmätningen i Malmö: Färre brott – men större oro

Uppdaterad
Publicerad

Färre utsätts för brott, men fler känner sig oroliga i vissa delar av Malmö. Det visar årets trygghetsmätning som presenterades idag.
– Sjävklart påverkar alla skjutningar och sprängningar Malmöborna negativt, konstaterar Stefan Sinteus, polischef i Malmö.

Enkäten skickades ut till 7000 slumpvis utvalda Malmöbor, varav lite över hälften har svarat. Av dessa har tre fjärdedelar inte utsatts för någon brottslig handling överhuvudtaget under 2018.

Andelen som oroar sig för att utsättas för något brott har också minskat något sedan året innan. Det gäller dock inte delar av centrala Malmö kring Möllevången och Folkets Park, där har istället invånarnas oro ökat.

– Där säljs mycket narkotika helt öppet, och ibland är det bråk mellan de olika grupperingarna. Människor är rädda att själva hamna i detta. Men risken är i själva verket ganska liten, säger Freddy Nilsson, områdespolis i centrala Malmö.

Stigande oro i Lindängen

Ju närmre våldet kommer, desto mer ökar oron. I Lindängen, i södra Malmö där flera skjutningar ägde rum i somras,rapporterar medborgarna en stigande oro för att utsättas för brott.

– Många är rädda för att gå ut om kvällarna efter skjutningarna. Det har gjort området lugnare, men det är inte odelat positivt. Ju fler vuxna ögon vi har utomhus desto bättre är det, berättar Stefan Wredenmark, poliskommissarie i södra Malmö.

”Oron tas på allvar”

Polischefen i Malmö, Stefan Sinteus, betonar att medborgarnas oro tas på stort allvar.

 – Men samtidigt har risken för att utsättas för brott faktiskt minskat något.

Mätningen av Malmöbornas upplevelse av trygghet genomförs årligen sen arton år tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.