Efter dödsolyckan på Stora Bältbron stoppade danska myndigheter godstågen av typen som orsakade olyckan. Foto: Mikael Nilsson

Flera lastbilssläp satt inte fast – ny rapport om danska tågolyckan

Publicerad

Flera lastbilssläp var inte ordentligt fastlåsta på godståget som orsakade tågolyckan på Stora Bältbron i början av året. Åtta personer dog och 16 skadades allvarligt när ett passagerartåg krockade med godståget.

Det var i början av januari som ett godståg kolliderade med ett passagerartåg på danska Stora Bältbron. Åtta personer miste livet och 16 blev skadade, varav fyra allvarligt. Exakt hur olyckan gått till är inte helt utrett men orsaken tros vara ett släp på godståget som slitit sig och slagit i det mötande passagerartåget, skriver danska dr.dk.

Den danska haverikommissionen slår nu fast att flera av lastbilssläpen inte var ordentligt fastkopplade på tågvagnarna.

Släp inte tillräckligt fastlåsta

– Vi kan dra slutsatsen att även om man lastar vagnen enligt instruktionerna och lastbilssläpet verkar vara korrekt monterad, är det inte säkert att det är fastlåst. Vår undersökning har visat att flera släp i praktiken kan varit olåsta, säger Bo Haaning, biträdande chef för olycksfallsutredningen till dr.dk.

Haverikommission skriver också att väderleken kan ha spelat in i dödsolyckan. Vindstyrkan uppmättes till 21,6 meter i sekunden, vilket de tror kan ha bidragit till att släpet revs loss från godsvagnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer