Jeanette Gustafsdotter från Kävlinge blir ny kulturminister. Foto: Karin Westeson/pressbild

Ny skånsk minister i regeringen – kulturministern är från Kävlinge

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny skåning i Magdalena Anderssons (S) första regering. Utöver Morgan Johansson och Ann Linde som får fortsatt förtroende kommer Jeanette Gustafsdotter från Furulund i Kävlinge att bli ny kulturminister.

Hon kommer närmast från tjänsten som generalsekreterare för Sveriges museer. Innan har hon varit vd för Tidningsutgivarna.

Jeanette Gustafsdotter är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt men har också en journalistexamen från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbade under flera år som journalist på TV4 och SVT.

Fri och oberoende kultursektor

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade Gustafsdotter och de andra ministrarna under dagens regeringsförklaring.

I regeringsförklaringens rader om kulturområdet slog Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin.

Hon påminde om att förstärkningar görs av kulturstödet till flera områden och nämnde vikten av oberoende medier och ett starkt public service. Hon nämnde också att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna, och att lagskyddet mot diskriminering skärps.

Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om vad vi kommer få se för politik från den nya regeringen – de nio månaderna innan valet:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.