Andreas Bengtsson, räddningschef Kristianstad, konstaterar att kläderna inte luktar brandrök efter tvättning. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ny tvättmetod ska skydda brandmännen – ifrågasätts av forskare

Publicerad

Räddningstjänsten i Kristianstad slutar att tvätta brandmännens skyddskläder med tvättmedel. I stället blir man först i Sverige med en ny metod där man använder sig av ”ultrarent avjoniserat” vatten. Metoden har tidigare kritiserats av forskare som menar att det inte finns vetenskapliga belägg för att den fungerar.

Jobbet som brandman innebär ökad risk att drabbas av vissa allvarliga sjukdomar. En av orsakerna är de hälsofarliga och cancerogena ämnen från brandröken som fastnar på skyddskläderna.

Nu har räddningstjänsten i Kristianstad tillsammans med företaget Swatab tagit fram en metod som ersätter vanliga tvätt- och rengöringskemikalier.

– Det avjoniserade vattnet binder rökpartiklarna så att de följer med ut i sköljvattnet, säger Andreas Bengtsson, räddningschef Kristianstad.

Metoden ifrågasätts av forskare

Metoden med avjoniserat vatten har testats på flera håll tidigare och har då ifrågasatts av forskare, som menar att tvättmetoden inte är mer effektiv än vanliga tvättprogram.

När kemiprofessorn Ulf Ellervik får höra att även räddningstjänsten i Kristianstad investerat i idén berättar han att det inte finns några kemiska egenskaper hos avjoniserat vatten som skiljer sig från vanligt vatten.

– Det är nog mer en fråga om hur många gånger man sköljer. Sköljer man brandmanskläderna tillräckligt många gånger blir de troligen rena, säger Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet.

Kostat 200 000 kronor

Införandet av den nya tvättmetoden har kostat Kristianstads räddningstjänst 200 000 kronor. Men enligt Andreas Bengtsson kommer det att betala av sig i framtiden, då den dels använder mindre vatten men framförallt skippar kostnaden för tvättmedel. Tvättmedlet kostar räddningstjänsten 35 000 kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.