Forskare från Malmö och Stockholms universitet har tagit fram ett nytt datorspel och en ny uppfinning för att hjälpa människor att luktträna efter covid-19. Bilden är från en presentationsfilm gjord av studenter på Malmö universitet. Foto: Johannes Nilsson, Martin Wibom, Snezhana Bogena, Linn Johansson

Dataspel ska ge tillbaka luktsinnet efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Uppfinningen Exerscent ska kunna hjälpa före detta covidsjuka att träna upp sitt luktsinne. Genom att koppla in den i datorn ska patienter kunna träna hemma för få tillbaka förmågan att känna dofter. Bakom uppfinningen finns ett forskarteam från Malmö universitet.

Luktträning har förutom i sjukvården tidigare använts för vinentusiaster, parfymister och doftforskare. Men efter att allt fler covidsjuka drabbats av paresmi, bortfall eller förvrängning av luktsinnet, insåg forskarna på Malmö och Stockholms universitet att deras uppfinning kunde hjälpa till.

– Vi började med Exerscent för ett par år sedan och tittade på olika användningsområden. I början av pandemin när vi hörde om luktsymptomen, insåg vi att det här området kunde vara viktigt att utforska, säger Simon Niedenthal, universitetslektor i interaktionsdesign på Malmö universitet.

Coronapandemin

Samlar luktpoäng i spelet

Apparaten kopplas till ett datorspel, där spelaren genom att identifiera dofter samlar poäng. Poängen samlas senare i en databas där vårdgivare och forskare kan följa användaren. Själva konstruktionsfilen är gratis och går att ladda ned för att senare kunna skrivas ut i en 3D-skrivare. Användaren kan köpa dofter och elektroniken som behövs, i handeln.

– Det vi försökt göra är att skapa en plattform för luktträning som inte kostar mycket, är enkel att reproducera och som kan användas av vårdgivare och forskare, säger Simon Niedenthal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet