Vattentornet i Dalby Foto: SVT/Ivan Loftrup-Ericson

Ny väderradar kan förutsäga skyfall

Uppdaterad
Publicerad

För att vara steget före när lokala skyfall är på ingång, testar VA-Syd en ny sorts väderradar, som i förväg kan se hur mycket regn ett moln väntas släppa ifrån sig.

Skyfall som tar oss helt på sängen och orsakar översvämningar. Kanske kan effekterna av sådana extremväder mildras med hjälp av den väderradar som nu testas uppe på vattentornet i Dalby.

– Den här radarn har mycket högre upplösning än de sedvanliga. Den skickar ut en puls till molnet och hämtar information som sedan bearbetas i en dator till en radarbild, säger Nicholas South, utredningsingenjör på VA-Syd.

Lund
Nicholas South, utredningsingenjör VA-Syd Foto: SVT/Ivan Loftrup-Ericson

Den första i Sverige

Vinsten blir att indikationer på skyfall upptäcks tidigare och då kan samhällsfunktionerna vara steget före.

– Vi kan skicka personal till riskområden, kanske med pumputrustning, där vi ser att det kommer ett regn inom kort, säger Nicholas South.

Väderradarn är den första i sitt slag i Sverige, däremot har en liknande använts i Köpenhamn en tid. Mätningen av nederbörd kommer att vara som mest effektiv över Malmö, Lund, Eslöv och Burlöv men även kommuner längre bort kommer att kunna dra slutsatser av radarbilderna.

– Vi får en Öresundsradar som sträcker sig från västra Köpenhamn ända till Tomelilla i Öster, säger Nicholas South, utredningsingenjör på VA-Syd.

Allmänheten kan få tillgång till varningar

I två månader ska den testas, sedan avgörs det om väderradarn ska installeras permanent.

– I framtiden kanske allmänheten också kan ta del av någon sorts varningssystem som indikerar kraftiga regn, säger Nicholas South.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lund

Mer i ämnet