Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar barnmorskestudenterna Helena Lave och Stina Broman om varför de väljer bort förlossningen i Malmö och Lund. Foto: Firas Razak/SVT

Nya barnmorskor väljer bort Malmö: ”Känns inte lockande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få nyutexaminerade barnmorskor att vilja jobba på förlossningen i Lund och Malmö. Ledningen är väl medveten om problemet och ska nu försöka göra någonting åt det.

27 stycken lundastudenter tar snart examen och blir nästa generations barnmorskor. Men bilden de fått av förlossningsvården är inte lockande och som det ser ut nu är det få som väljer att söka sig dit – än färre som väljer förlossningen i Malmö eller Lund.

– När man precis har fått körkort vill man inte börja på autobahn, säger studenten Stina Broman.

Hennes klasskamrat Helena Lave håller med, hon vill gärna jobba på förlossningen men väljer bort Malmö för Ystad.

I klippet berättar barnmorskestudenterna Helena Lave och Stina Broman om varför de väljer bort förlossningen i Malmö och Lund.

Åtgärder på gång

– Jag känner ju till att man känner sig osäker på att börja arbeta i Malmö, vi måste möta det på ett mycket bättre sätt, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård på SUS.

Hon berättar att man just nu arbetar med flera åtgärder. Bland annat erbjuder man längre upplärningsfaser med mentorer för att man ska få en tydlig introduktion.

Samtidigt ser man över om personal som är 65+ på förlossningen, och som fortfarande vill stanna kvar, kan få en roll där de är mer tillgängliga för nya.

Malmö och Lund ska bli mer attraktiva

Enligt Pia Teleman råder det generell brist på barnmorskor i landet och det behövs utbildas fler. Hon berättar att kvinnosjukvården har lyckats anställa några till hösten och samtidigt jobbar på att göra Malmö och Lunds förlossningar till en mer attraktiv arbetsplats.

– Vi hoppas att man kan våga söka sig till oss och komma tillbaka för det är så mycket som händer nu med förändring av vårt arbetssätt. Vi måste gå i från hur vi jobbat tidigare, både för att barnmorskor behöver få jobba på ett annat sätt och för att födande kräver en annan förlossningsvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer