Foto: SVT/Bildbyrån

Nya branscher ansluter sig till uppropet

Uppdaterad
Publicerad

Metoouppropet fortsätter att sprida sig. I bransch efter bransch berättar kvinnor om sexuella trakasserier. Senast ut är idrottskvinnor under hashtaggen #timeout.

Det började med hundratals skådespelerskor, sen följde upprop från  över 700 kvinnliga sångare, närmare 6.000 jurister, över 4000 journalister, hundratals kvinnliga tekniker och nu kommer även vittnesmål från krogbranschen under #vikokarover (vi kokar över).

#vikokarover

Isabella Morrone, nyinflyttad till Österlen efter över tio år som kock på olika stjärnkrogar i Stockholm, beskrev nyligen i sin blogg hur hon under alla år, gång på gång utsatts för sexuella trakasserier: ”Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror”.

Kampanjen #MeToo
Isabella Morrone Foto: TT

– Det handlar ofta om äldre män med en stark position, berättar hon för SVT. Och det är svårt att säga ifrån som ung tjej som med osäker anställning.

Isabella Morrone öppnar inom kort krog på Österlen och beskriver det som ”extremt skönt” att vara sin egen chef.

#timeout

Maria Rooth, ishockeyspelare från Ängelholm som spelat i landslaget och tog en medalj i OS 2006 berättar om en tuff jargong som till slut blir vardag för många kvinnor inom idrotten.

– Jag vet att de flesta har erfarenhet av att känna sig liten, att inte få ta plats, att bli tillintetgjord, just för att man är tjej.  Därför är den här kampanjen ett totalt genombrott. Att kvinnor nu vågar berätta vad de varit med om.

Maria Roth Foto: SVT/Bildbyrån

Hon tror att #metoo kommer att leda till stora förändringar inom olika idrottsklubbar och föreningar. Många kommer att se över hur just deras verksamhet är uppbyggd.

– Och jag hoppas också att uppropet leder till att många funderar på hur människor i klubben beter sig, att man tittar på personnivå. För även om man inte själv är delaktig i den tuffa jargongen så kan man nu få kraft att säga stopp när det går för långt.

Maria Rooth har själv två döttrar som hon ibland kan känna sig ”lite rädd att skicka ut ”..

– Ytterst handlar det här om vilket samhälle vi vill leva i.

#deadline

Igår publicerades också uppropet #deadline som hitills skrivits under av över 4.000 journalister varav många är verksamma i Skåne. Gunilla Wedding, kulturskribent på Skånska Dagbladet, påpekar att det finns en enorm styrka i att så många skriver under. Samtidigt är det ingen enkel väg som väntar, påpekar hon.

Gunilla Wedding: – Patriarkala maktstrukturer blir särskilt tydliga där anställningsvillkoren är osäkra och konkurrensen är hård. Foto: Privat/TT

– Det handlar ju om gamla patriarkala maktstrukturer som blir särskilt tydliga i yrken där anställningsvillkoren är osäkra och konkurrensen är hård. Som i teater och operabranschen.

Men att kvinnor från så många olika yrkesgrupper nu berättar om sexuella trakasserier ger  en enorm styrka, påpekar Gunilla Wedding.

– Förhoppningsvis leder det till att det inte längre går att blunda. För det här förekommer överallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet