Fiskebåtar i Simrishamns hamn. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya fiskekvoter föreslås för att rädda Simrishamns fiske

Publicerad

Mindre båtar ska ta över det mesta av allt kvoterat fiske i Östersjön. Det föreslogs idag för att rädda Simrishamns småskaliga fiske. Det hotas av pressade priser, sälar och minskat torskbestånd.

Om inte något görs hotas hela fisket i Simrishamn och alla Östersjöns fiskehamnar att ”slås ut för gott”. Det menar Skånes länsstyrelse och Simrishamns kommun i det förslag som presenterades idag.

Där förslås nu en omfördelning av fiskekvoterna så att mindre, Österjöbaserade fiskare skulle få allt torskfiske i västra Östersjön och större delen av östra.

Vesa Tschernij på Marint Centrum i Simrishamn. Foto: Kenneth Sundin

– Vi vill skapa förutsättningar som gynnar lite mindre båtar som kan leverera dagsfångad fisk, säger Vesa Tschernij på Marint Centrum, en kommunal forsknings- och utvecklingsplats i Simrishamn.

Här menas att de stora fiskefartygen från västkusten som då skulle kunna bli utan kvot ändå skulle klara sig utan östersjötorsken.

– Det här är ett kraftigt förslag som säkert kommer möta på motstånd.

Det finns många skäl till varför Simrishamn som för tio år sedan hade 30 till 35 båtar var störst i landet när det gäller värdet av fångad fisk, numera med sina fyra fiskebåtar bara är en skugga av sitt forna jag.

Sälarna har gjort att garnfiske inte längre fungerar, priset man får för torsk av fiskeindustrin ligger på knappt tio kronor kilot enligt Vesa Tschernij. Och så har torskarna bara blivit mindre.

– Vi vet inte varför det blivit så men de mindre torskarna är förstås också mindre lönsamma.

Räddningen för Simrishamns fiske menar han finns i att skapa ett system som är lokalt, pittoreskt och där kvalité i form av nyfångad fisk får kosta.

– Fiskekvoterna är det första steget sedan måste vi påverka marknaden för att skapa efterfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Simrishamn

Mer i ämnet