Kungagraven, Kivik Foto: Gunilla Fritze

Nya fynd i Kungagraven

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande kan Kungagraven i Kivik bjuda på överraskningar. Två arkeologer har hittat nio nya hällristningar.

– Det här är helt unika fynd som går till historien, säger Andreas Toreld.

Bronsåldersgraven i Kivik tillhör Skånes mest välkända fornlämningar. Den 3.300 år gamla gravplatsen besök årligen av mängder av turister och arkelogiskt intresserade. Inristningarna har sedan länge tilldragit sig särskilt intresse.

Ändå så tycks det finnas mer att upptäcka.

I 13 år har Anders Toreld och Tommy Andersson arbetat tillsammans med att utforska hällristningar runt om i landet och även en del utomlands.

– Den här platsen är unik eftersom ristningarna finns i en gravkammare under jord. De flesta andra hällristningarna finns utomhus, berättar Andreas Toreld.

– Vi vill inte spekulera i vad symbolerna betyder. För människorna på bronsåldern var det nog tydligt ungefär som när vi ser en skylt med en gran och ett hus. Då vet vi att det betyder vandrarhem, säger Tommy Andersson.

Vissa av symbolerna har de sett tidigare, som vagnar, djur och hjul men några är nya och unika för Kiviksgraven.

– De här bilderna som ser ut som kubbhattar har vi inte sett någon annanstans. De finns i par precis som hjulen på en annan sten här inne, berättar Andreas Toreld och pekar på de olika stenarna i stenkistan.

Symetriska bilder förekommer ofta på hällristningar från brondåldern men i Kivik finns nu nio nya symboliska figurer som arkeologerna kan studera och tolka.

Om allmänheten vill åka till Kiviksgraven och titta på de nya fynden är den öppen tis-sön kl 12-16 i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.