Titta på videon för att höra vad lundaborna tänker om de nya restriktionerna – som förhindrar krogar att ha öppet efter 20.30. Foto: Alice Mutambala/SVT

Lundabor upprörs inte över nya serveringsrestriktioner

Publicerad

På måndag kan Folkhälsomyndigheten begränsa öppettiderna på kaféer och restauranger ytterligare. I Lund har man hittills låtit gäster vara kvar efter klockan 20 med möjlighet att servera alkoholfria alternativ – något som nu kommer förhindras. Men lundaborna själva verkar inte vara bekymrade över förändringen.

I Lunds kommun har man tidigare tolkat coronarestriktionerna som att krogar och restauranger har kunnat servera alkohol fram till klockan 20, för att därefter ha möjlighet att erbjuda sina gäster mat och alkoholfria alternativ. De nya restriktionerna tillåter fortfarande alkoholförsäljning fram till 20, men klockan 20.30 ska all restaurangverksamhet stänga – oavsett om de serverar alkohol eller ej.

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L), har tidigare i veckan sagt till SVT Nyheter Skåne att de nya restriktionerna ”kommer påverka Lund hårt”, men lundaborna själva verkar inte vara speciellt bekymrade.

Coronavirus i Skåne

– Jag litar på att Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att det är det som krävs. Förhoppningsvis kommer det göra en skillnad som är för det bättre, säger Andrea Svedberg.

”Kan bli slarvig när man tagit några öl”

Hur kommer det påverka ditt eget uteliv?

– För mig personligen inte supermycket. Jag har försökt att undvika alkoholrelaterade ställen för jag vet själv hur slarvig man kan bli när man har tagit några öl, säger Olof Månsson.

Se mer om vad lundaborna tycker om de nya restriktionerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet