Nya misstankar mot blufföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandena kring Företagslansering AB har även Skatteverket fått upp ögonen för bolaget. Och man saknar redovisning för mångmiljonbelopp.

På tisdagen började rättegången mot den 36-årige man som misstänks vara hjärnan bakom Företagslansering Sverige.

Parallellt har Skatteverket synat företaget. Sydnytt har sett deras hemliga utredning.

Det gäller bolaget som 2011 under namnet hittaföretagen ringde upp småfirmor och krävde betalt för tjänster som aldrig hade beställts.

Sedan tidigare har en man dömts till 18 månaders fängelse för bedrägeri, men åklagare Tord Josefson menar att den nu åtalade 36-åringen är den egentliga hjärnan bakom verksamheten.

Sydnytt har tagit del av Skatteverkets hemliga revisionspromemoria om företaget. Efter att ha synat företagets bankkonton konstaterar Skatteverket bland annat:

  • att företaget har haft en omsättning på runt 55 miljoner kronor men helt saknar bokföring
  • att företaget har haft ett 80-tal anställda utan att lämna in kontrolluppgifter för dom. Endast nio anställda har själva deklarerat inkomst från företaget.
  • att den bristande redovisningen verkar vara ett försök att undankomma skatt
  • att Skatteverket överväger att kräva in ytterligare 4,6 miljoner kronor i skatt plus ett skattetillägg på drygt 900 000

Även om de ansvariga bakom Företagslansering Sverige inte fälls i domstol, riskerar de alltså att åka på en rejäl skattesmäll.

Företrädarna har nu tid på sig att bemöta Skatteverkets granskning innan myndigheten tar ett skattebeslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bluffakturor

Mer i ämnet