Nya ordföranden: ”Fortsätter hon vinna är hon självskriven i landslaget”

Publicerad

Den nytillträdda ordföranden i Svenska Taekwondoförbundet förkastar de nuvarande uttagningskriterierna. Nu lovar han att i framtiden ska den som är bäst i Sverige få representera sitt land i mästerskap.

De uttagningskriterier till svenska taekwondolandslaget som har varit rådande i många år nu, har fått stora konsekvenser för barn och unga enligt Jacob Asp, som blev ny ordförande i Svenska Taekwondoförbundet i slutet av april.

– Kriterierna har varit väldigt höga. Landslaget har blivit tillgängligt för väldigt få personer och det har inte blivit rättvist ur det perspektivet att har du inte en klubb som har gott med pengar eller föräldrar som har gott med pengar, så har du i princip varit utesluten att komma med i landslaget. Det vill vi ha en förändring på, säger Jacob Asp.

Dyra tävlingar avgörande

Det var år 2009 när landslaget fick ny förbundskapten som kriterierna för uttagningen till mästerskap förändrades.

Från att ha varit en självklart EM- och VM-kandidat som Sverige-etta så blev det istället medaljer från internationella tävlingar som vägde tyngst på den långa kriterielistan, tävlingar som kan kosta tusentals kronor att delta i.

Det har gjort att Amnah Chehade från Helsingborg, inte har fått tävla på mästerskap på flera år klädd i blågult, trots att hon har varit bäst i Sverige i många år.

– Amnah har inte kunnat uppfylla kriterierna fullt ut. Det är ekonomiskt omöjligt, säger Amnah Chehades tränare Dennis Simonovic.

Ny rankning ska göras

Men nu lovar Jacob Asp att man ska gå tillbaka till den så kallade svenska modellen, att den som är bäst i Sverige får tävla för sitt land.

– Det är de Svenska Cuperna och Svenska mästerskapet som ska ligga till grund för ett rankingsystem och ur det rankingsystemet ska landslaget tas. Vi vill ge barn och unga en chans att komma till landslaget, utan att det ska kosta en förmögenhet.

Kommer Amnah Chehade få tävla i EM och VM nu?

– Det kommer att vara såhär att rankingen börjar på noll eftersom att det är en ny organisation. Men om hon fortsätter att visa framfötterna och vinner, så kommer hon vara självskriven i landslaget framöver, säger Jacob Asp.

Nu vill hon satsa för OS

Därmed har hoppets låga tänts för Amnah Chehade och hennes tränare Dennis Simonovic.

De bestämde samma dag som en ny styrelse tillträdde att hon från och med hösten ska lägga i en ny växel och satsa fullt ut på landslaget igen, trots att hon redan idag tränar minst tio gånger i veckan och tävlar på hög nivå.

Dennis Simonovic, som har tränat Amnah Chehade sedan hon var nio år, tror att hon hade kunnat gå hela vägen till OS.

– Utan tvekan, säger Dennis Simonovic.

– Ja, om jag verkligen vill så går det, så kan jag bli bäst, säger Amnah Chehade och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer