Tjugo läkare med utländsk läkarexamen får nu möjlighet att snabbutbildas för att ta en svensk läkarexamen i Skåne. Foto: TT

Nyanlända läkare ska snabbutbildas

Uppdaterad
Publicerad

Nu får tjugo läkare med utländsk läkarexamen möjlighet att snabbutbildas för att ta en svensk läkarexamen. Det är Region Skåne som satsar på den nya utbildningen tillsammans med Lunds universitet.

Förhoppningen är att fler med utländsk läkarexamen ska klara socialstyrelsens prov och kunna jobba som läkare i Sverige. Kursen är intensiv, och studenterna har bara sex månader på sig att plugga in programmets elva terminer.

– Det är väldigt tufft, men det är en insats som vill ge bättre förutsättningar, säger Williams Donoso, projektadministratör på Lunds universitet.

Många har arbetat utomlands

För att få arbeta som läkare i Sverige krävs att läkare med utländsk läkarlegitimation gör ett prov utfärdat av Socialstyrelsen. Provet gjordes för första gången hösten 2016 och enligt Williams Donoso var det inte många som fick godkänt då.

– Det var många som misslyckades och då förstod vi att det behövdes någon form av stöd. Förhoppningen nu är att höja antalet som klarar av provet, säger han.

LÄS MER: Nyanlända ska lösa läkarbristen i Halland

I stället för självstudier erbjuds nu ett tjugotal läkare att ta del av snabbkursen, vars syfte är att förbereda inför det prov som krävs för att jobba som läkare i Sverige.

– Vi tror att det är den dynamiken som krävs för att förbättra möjligheterna och det har funnits ett stort intresse, säger William Donoso.

För att vara behörig till kursen krävs en utländsk läkarlegitimation och deltagarna ska även ha klarat av en kurs i svenska på högskolenivå. Dessutom har många av deltagarna redan erfarenhet från att arbeta utomlands.

LÄS MER: Barnläkaren Walaa får inte jobba trots läkarbristen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.