Solomon Menghestab. Foto: Adam Bergsten

Nyanlända ska få jobb inom trädgård och lantbruk

Uppdaterad
Publicerad

Lantbruket är i behov av arbetskraft och många nyanlända är i behov av arbete. I Skåne pågår ett projekt som ska föra dem samman.

Solomon Menghestab är 36 år och kom till Sverige från Eritrea 2014, där jobbade han inom lantbrukssektorn. I det nya hemlandet har resan till arbete gått via SFI, olika praktikplatser och under hösten 2016 kom han i kontakt med Maria Karlsson på Hushållningssällskapet. Det är hon som tillsammans med Arbetsförmedlingen har i uppdrag att få nyanlända i arbete i nordvästra Skåne och på Österlen. Hittills har projektet resulterat i ett 70-tal anställningar av olika längd och form och ett av jobben har Solomon Menghestab fått.

Företaget som han jobbar för sköter om trädgårdarna vid några av de många sommarstugor som ligger kring Skillinge på Österlen.

– Allt är bra, det är trevligt. Det passar mig att jobba inom trädgård och lantbruk, det är bra för mig, säger Solomon Menghestab som jobbade inom lantbrukssektorn i hemlandet Eritrea.

Siktar på heltidsanställning

Hans anställning är subventionerad och en del i regeringens uppdrag ”Tillvarata jobbpotential

Katrin Stensmo Bäcklund. Foto: Adam Bergsten

i de gröna näringarna”. Än så länge jobbar Solomon Menghestab deltid men hans arbetsgivare hoppas att kunna erbjuda honom en heltidsanställning framöver.

– Han behöver ju det för att kunna bygga upp någonting, för att kunna låna till en lägenhet eller låna till körkort och bil, man måste börja någonstans, säger Katrin Stensmo Bäcklund som driver trädgårdsföretaget.

Mycket jobb i de gröna näringarna

Maria Karlsson. Foto: Adam Bergsten

Enligt Arbetsförmedlingen är jobbmöjligheterna inom naturbrukssektorn goda. Allra bäst ser det ut att vara för förare av lant- och skogsbruksmaskiner men även trädgårdsanläggare väntas ha goda möjligheter till arbete framöver. Branschen är väldigt säsongsbetonad med en tydlig sänka under vinterhalvåret.

– Det passar ju väldigt bra för just nyanlända. Man kan kombinera det med SFI eller att ta körkort på vinterhalvåret. På så sätt är det ju jättebra med säsongsjobb, säger Maria Karlsson, projektledare på Hushållningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.