Alicja är i södra Polen och kan inte ta sig hem till Malmö med sin nyfödda dotter. Foto: Privat

Alicja från Malmö är fast i Polen med sin bebis

Uppdaterad
Publicerad

De stängda gränserna i Europa drabbar skåningar som är på resande fot. Alicja åkte till södra Polen för en månad sedan för att hälsa på sin familj i byn Wierbka – en by med 800 invånare. Nu är hon fast med fyra månader gamla dottern Sofia.

– Det går inga flyg. Så om vi ska komma hem till Malmö måste jag köra ensam upp till norra Polen för att sedan ta färjan och jag vill inte utsätta Sofia för en sådan lång resa, säger Alicja.

Sofia är Alicjas första barn.

Coronavirus i Skåne

– Min sambo Erik är i Malmö, det är där vi bor tillsammans. Han skulle hit och hämta oss men precis då stängde gränserna, säger hon.

Hur känns det?

– Det är jättejobbigt. Det händer så mycket med Sofia just nu och han missar hennes utveckling. Det ska inte behöva vara såhär.

Strikta åtgärder

De som inte är polska medborgare får i nuläget inte komma in i Polen. Och stora delar av landet har stängt ned.

– Brandkåren kör här varje dag och ropar ut i en högtalare att alla ska hålla sig inomhus, säger Alicja Kończy.

De som sitter i karantän i Polen uppmanas att ta en selfie från hemmet via en app för att visa regeringen att man håller sig hemma.

– Förhoppningsvis kan Erik komma och hämta oss när gränserna öppnat, säger Alicja Kończy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet