Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Nyfött barn förlorade medvetandet i ambulans

Publicerad
När ambulanspersonal från Skåne spände loss ett nyfött barn från ambulansen upptäckte de att barnet hade förlorat medvetandet. Enligt en lex-Maria anmälan kan tillståndet ha orsakats av en fastspänningsannordning.

Det var efter en hemförlossning som en mamma och hennes barn fördes med en ambulans till sjukhuset. När ambulansen kom fram till platsen spände de upp barnet från fastspänningsannordningen i ambulansen. Men då var barnet medvetslöst.

– Det kommer utredas vad som har hänt med barnet. Vi vet inte än om det är fastspänningsannordningen som har orsakat att barnet blev kraftigt påverkat, säger Görel Nergelius Chefsläkare.

Utrustningen är bortplockad

Under ambulansfärder spänns spädbarn fast vid den förälder som följer med ambulansen. Vid detta tillfälle, satt barnet fast vid sin mamma.

Efter händelsen har annordningen plockats bort från den aktuella ambulansen, men man har inte kunnat konstatera att det var något fel på utrustningen. Enligt Görel Nergelius kan det finnas flera orsaker till att barnet förlorade medvetandet.

– Det kan vara så att barnet haft problem när det föddes. Sen kan det också handla om att något annat har hänt under ambulansfärden, det är därför detta måste utredas, säger hon.

Hur mår mamman och barnet?

– Jag kan tyvärr inte svara på det. Jag har inte informationen om hur mamman eller barnet mår idag, säger Görel Nergelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer