Nytt akvarium ska locka svenskar

Uppdaterad
Publicerad

I Kastrups hamn, några hundra meter från Öresundsförbindelsens danska fäste, ligger det nya akvariet ”Den Blå Planet”,  formad som en vattenvirvel.

Särskilt iögonenfallande är den största av bassängerna, som är 8 meter hög och 16 meter bred.

 – Det är vårt hajakvarium med fyra miljoner lite vatten. Den blir norra Europas största. Glaset är en halv meter tjock, säger Thomas Friis, som är djurskötare på Den Blå Planet.

Genom den bassängen går en glastunnel så att besökarna ska få en förnimmelse av att befinna sig i vattnet med fiskarna.

-Den gör också att vi i personalen kan studera hajarna och se om de t. ex. har fått några skador, fortsätter Thomas Friis.

Dronningen inviger

Transporten av fisk från det gamla akvariet i Charlottenlund har varit besvärlig. Den elektriska ålen och en haj klarade inte stressen och dog. Men de allra flesta överlevde och finns nu här.

– Vi har kalkylerat med 700 000 besökare om året och vi hoppas på ett stort antal svenskar, säger Mette Bruksø Thygesen, marknadsdirektör på Den Blå Planet.

Den 21 mars inviger den danska drottningen och dagen efter öppnas det för allmänheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.