Foto: Johan Nilsson/TT

Nytt dubbelspår och ny kontaktledning ska förbättra tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett nytt dubbelspår i Kristianstad och ny kontaktledning på sträckan mellan Lund och Hässleholm, vill Trafikverket öka driftsäkerheten, flexibiliteten och punktligheten för tågtrafiken.

De båda arbetena kommer att utföras samtidigt och påverkar tågtrafiken under veckorna 45, 47, 48 samt 49, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Trafikverket bygger 900 meter dubbelspår i anslutning till Kristianstads bangård. Arbetet ska öka järnvägens flexibilitet och minska risken för följdförseningar.

– Det kommer bli en störningssäker och robust anläggning. Det är bara nya grejer och det känns bra, säger Christian Björnsson, projektledare på Trafikverket.

Den här delen av arbetet beräknas vara klart den 10 december 2017. Dubbelspåret kommer därefter byggas ut etappvis under de närmaste tio åren.

– Punktligheten mellan Kristianstad och Hässleholm ligger i dag på 90 procent. När ett tåg kan avgå samtidigt som ett kommer in, kan vi spara ännu mera tid. Det gör att punktligheten kommer öka, säger Christian Björnsson, till SVT Nyheter Skåne.

Vissa avgångstider ändras

De dagar som arbetet pågår kommer tågtrafiken av säkerhetsskäl att stängas av och ersättas med buss (se faktaruta).

Trafikverket byter även ut kontaktledningen på sträckan Lund-Hässleholm för att minska antalet störningar i tågtrafiken. Då kommer även andra underhållsarbeten att ske. Arbetet planeras vara klart under 2018, med efterarbeten under 2019.

Av säkerhetsskäl stängs all tågtrafik av och ersätts med buss.

Eftersom restiden med buss är längre än med tåg, har även vissa avgångstider ändrats. För mer information sök i Skånetrafikens app eller på skanetrafiken.se.

Så påverkas tågtrafiken

Mellan den 11 november kl 02.03 och den 13 november kl 03.30 ersätts tågen med buss mellan Hässleholm-Kristianstad-Fjälkinge. Öresundstågen går från Fjälkinge och kör sedan till och från Karlskrona via mellanstationerna. Pågatågen mellan Kristianstad och Bromölla är inställda.

Den 20 november-3 december ersätts tågen med buss mellan Önnestad och Kristianstad.

Även Pågatågen mellan Kristianstad-Bromölla-Karlshamn är inställda. Resenärer uppmanas istället att åka med Öresundståg mellan Kristianstad-Karlskrona som gör extra uppehåll i Fjälkinge.

För resor mellan Kristianstad och Malmö/Lund/Hörby går även SkåneExpressen.

Pågatåg och Öresundståg mellan Lund C och Hässleholm C ersätts av bussar. SJ:s tåg omfattas inte, utan leds om via andra banor. Tågen ersätts med buss från lördag klockan 1:15 till måndag klockan 3:00: den 11-13 november, den 25-27 november samt den 9-11 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.