Foto: TT

Nytt medicinskt forskningscenter öppnar i Lund

Publicerad

På måndagen invigs Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund. Forskningens fokus inriktas på regenerativ medicin.

Regenerativ medicin handlar om att reparera och återställa förlorad vävnad och funktioner i kroppen genom att byta ut, konstruera eller skapa nya mänskliga celler som kan återställa det som är sjukt och skadat till normal funktion.

Björn Eriksson, förvaltningschef vid SUS, ser det det nya centret som en stor tillgång för universitetssjukhuset.

– Forskningscentrets placering i Lund underlättar för SUS när den kommande koncentrationen av högspecialiserad vård genomförs. Det innebär också att SUS och Lunds universitet knyts ytterligare närmare varandra, säger Björn Eriksson.

Wallenberg centrum (WCMM) för molekylärmedicinsk forskning är en nationell satsning för att stärka svensk molekylärmedicinsk forskning. WCMM i Lund är ett av fyra nationella center.

Bakom satsningen står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet samt Region Skåne. Övriga universitet och universitetssjukhus som ingår är Göteborg, Umeå och Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer