Kronofogdens agerar när kriminella har skulder till företag, staten eller andra aktörer. Foto: Kronofogdemyndigheten

Kronofogdens krav till skuldsatta brottslingar: 80 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från 2017 visar att Kronofogden förra året kunde utmäta pengar och värdeföremål från kriminell verksamhet för drygt 80 miljoner kronor, vilket är rekord. Skåne står för en stor del av utmätningarna.

– Vi bidrar oerhört mycket, säger Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg.

Kronofogden tillsammans med myndigheter som bland annat polisen, Tullverket och Försäkringskassan samarbetar för att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige.

Nya rekordkrav 2017

Kronofogdens uppgift är att agera när kriminella har skulder till företag, staten eller andra aktörer. De utmäter pengar eller värdeföremål som hittas hos skuldsatta som kan misstänkas hålla på med till exempel penningtvätt eller narkotikahandel.

– Det kan vara smycken, bilar, pengar och motorcyklar. Konst och bitcoins är också attraktivt bland kriminella eftersom man kan handla detta anonymt och då kan vi inte spåra brottslingarna, berättar Katarina Erman.

Genom sina utmätningar förra året kunde Kronofogden få in pengar och värdeföremål till ett värde av 80 miljoner kronor. Året innan var summan 78 miljoner. Det är nytt rekord.

Katarina Erman, teamchef för Kronofogdemyndighetens enhet för specialindrivning i Malmö och Göteborg. Foto: Johan Dernelius
Bil hittad vid ett tillslag hos en person som hade skatteskulder på flera miljoner. Den blev värderad till tre miljoner. Foto: Kronofogdemyndigheten

Utmätningarna går bland annat åt till att betala skadestånd till brottsoffer.

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd 200.000. Det är inte okej att åka runt i en motorcykel för 200.000 när man har skulder till ett brottsoffer för skadestånd, säger Katarina Erman.

Skåne står för en stor del av pengarna och värdeföremålen på 80 miljoner kronor. I Malmö finns tre stora ärenden just nu, varav ett ärende där Kronofogden har säkrat över 20 miljoner.

”Alla måste hjälpas åt”

Samverkan mellan de olika myndigheterna är helt avgörande enligt Katarina Erman, men hon betonar att det inte bara är myndigheterna som kan arbeta mot att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Alla måste hjälpas åt med det här arbetet för att stoppa den utveckling vi har i Sverige. Köp inte svarta tjänster och bidra inte till den kriminella verksamheten. Det ska inte vara roligt att vara kriminell, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.