Tor Fossum, miljöstrateg vid Malmö stad betraktar huset där Mikael Romanowskis bostadsrättsförening ska sätta upp solceller. Foto: Per Carlsson

Nytt verktyg ska hitta bra solcellsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för solceller ökar i landet. I Malmö har man tagit fram ett digitalt verktyg, som ska hjälpa fastighetsägare att se om deras hus passar för en solcellsinstallation.

– Solguiden kan hjälpa till med ett antal olika saker. Dels hittar man generell information om vad solenergi är. Dels finns en solpotentialkarta där man kan se om ens hus lämpar sig för montage av solceller. Man kan till och med rita ut en anläggning och få en indikation på elproduktionen och hur mycket man sparar, säger Tor Fossum, miljöstrateg vid Malmö stad.

Lät bostadsrättförening testa

Mikael Romanowski sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Kirseberg i Malmö – en förening som redan bestämt sig för att installera solceller på ett av taken. SVT Nyheter låter Mikael få veta om det var rätt beslut, med hjälp av Malmö stads nya webbtjänst, Solguiden.

– Jag är inte nervös. Hoppas bara att det vi räknat på tidigare stämmer överens med guiden, säger han.

Mikael Romanowski kunde pusta ut. Visserligen lyste inte taket rött, som det gör när solpotentialen är optimal. Men det är tillräckligt gult för att installationen ska löna sig.

– Jag tror många lättare kan ta beslut, få på svart och vitt med solguiden, säger han.

Slopat bygglov och avgift

Den 1 augusti slopas också bygglovskravet i hela landet för solsceller som monteras i hustakets riktning, vilket gäller de flesta installationer. Bygglov behövs dock fortfarande i ett mindre antal fall.

Malmö stad har valt att gå ännu längre och tar helt bort bygglovsavgiften för alla solceller.

– Det har nog känts lite krångligt förut. Det här är ett försök att underlätta för privatpersoner och företag att installera solel, säger Tor Fossum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.