Fredrik Edin, provar en bänk i Citytunneln i Malmö, – designad för att inte kunna ligga på. Foto: SVT

Obekväma bänkar jagar bort hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

En synnerligen obekväm bänk i Citytunneln i Malmö blev starten på ett forskningsprojekt som nu pågått i flera år. Exkluderande design är något som forskaren Fredrik Edin menar blir allt vanligare.

Det handlar om att medvetet stänga ute en oönskad grupp människor genom en uttänkt design. Bland de tydligare exemplen finns lutande bänkar.

– Bänken är konstruerad så att man inte ska kunna ligga på den. Den är tillverkad i ett väldigt halt material och lutar samtidigt så att man sakta men säkert glider av. Det är inte ett sätt att lösa problem, som hemlöshet, utan ett sätt slippa se de som är utsatta, ett sätt att jaga iväg fattiga från större delen av våra städer, säger Fredrik Edin.

Vissa skulle väl säga att det är bra att missbrukare och andra inte ockuperar de här bänkarna?

– Även om det kan vara berättigat i ett enskilt fall med en sådan bänk, så innebär alla fallen tillsammans att fattiga jagas iväg från stora delar av städerna.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Vassa spikar

Det handlar inte bara om bänkar. Exkluderande design finns på andra håll.

Vassa spikar, en vanlig metod för att hindra folk från att sitta i fönstersmygen Foto: Fredrik Edin

– En vanlig grej är att sätta vassa spikar där man annars kan sitta ner. Man kan också ställa ut en stor blomkruka utanför en affär så att ingen kan stå där och söka skydd mot regnet.

Fredrik Edin har en bakgrund som journalist bland annat på tidningen Arbetaren. Intresset för exkluderande design har lett till en doktorandtjänst vid Karlstads universitet.

– Exkluderande design är en del av en större samhällsutveckling med ökande klassklyftor och

Fredrik Edin, har studerat exkluderande design Foto: Mergim Sulejmani

segregation av städer. Jag skulle sträcka mig så långt som att säga att det är en ekonomisk rensning av våra större städer, säger Fredrik Edin.

Konsumtionskrav

På många torg och i köpcenter försvinner vanliga bänkar. De enda sittplatser som finns kvar erbjuds på serveringar och kaféer och där får man bara sitta om man köper något.

– Många förklarar fenomenet ”exkluderande design” med att det är de allra sämsta konsumenterna man vill bli av med.

På stationen i Lund har man den här lösningen för att ingen ska kunna ligga på bänkarna. Foto: Fredrik Edin

Fredrik Edin har nyligen släppt en bok om fenomenet. Han menar det finns kopplingar mellan de obekväma bänkarna och ett annat aktuellt ämne – nämligen de föreslagna tiggeriförbuden.

– Det handlar också om att jaga bort fattiga, ett sätt för rika att slippa se fattiga. Det finns en direkt koppling mellan tiggeriförbud och exkluderande design. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.