Kocken Paul Svensson och journalisten Anne Lundberg i Maträddarna. Foto: TT

Odlare kritiska till SVT-program

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s nya programserie om matsvinn, ”Maträddarna” som leds av kocken Paul Svensson och journalisten Anne Lundberg, irriterar grönsaksodlare, skriver ATL, Lantbrukets affärstidning.

I det första programmet besöktes en morotsodlare som hade ett svinn på tio procent. För att minska svinnet gjordes en pesto av morotsblast.

Till ATL säger nu Mikael Jidenholm, som bedriver grönsaksodling i Slöinge, att SVT idiotförklarar bonden.

– Den här viktiga frågan hanterades lite konstigt. De bortsorterade morötterna slängs troligtvis inte utan blir djurfoder, biogas eller går tillbaka till jorden som organiskt material. Att dessutom häpna över att morotsblasten inte tas tillvara var lite som att idiotförklara bonden.

Nya affärsmöjligheter

Paul Svensson säger att syftet varit att visa exempel där konsumenterna tror att de äter 100 procent av råvaran när de bara äter roten samt att skapa nya affärsmöjligheter för morotsbönder.

I tidningen framförs också kritik mot Paul Svenssons restaurang, som enligt odlaren Ulrika Ivergård väljer bort alla grönsaker av ”fel” storlek. Enligt Paul Svensson stämmer dock inte det påståendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.