Vid högtider som julafton brukar den ofrivilliga ensamheten blir som allra tydligast. I syfte att uppmärksamma psykisk och social ohälsa delade föreningen RSMH ut julklappar till passerade lundabor på Fäladstorget i Lund.
Julklappsutdelningen är en del av en kampanj som dragit igång runt om i landet för att bryta den utbredda ensamheten – och uppmärksamma den.
– Vi vill komma åt ensamheten i samhället. Det sitter massa människor och ugglar där hemma och vårt botemedel mot det är att visa att vi finns, att man kan komma precis som man är, säger Jonas Bredford, ordförande för RSMH i Lund.
”Det är vad mitt hjärta brinner för”
Den ofrivilliga ensamheten har blivit en allt mer prioriterad politisk fråga och har pekats ut som ett samhällsproblem. Just nu håller Folkhälsomyndigheten på med en kartläggning av hur utbredd ensamheten är i Sverige för att skapa en nationell strategi för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet.
– Att det kommer massa ensamma människor till oss, som vi kan ta hand om. Det är vad mitt hjärta brinner för, säger Jonas Bredford.
Se när klapparna delas ut i videon ovan
ofrivillig ensamhet
Ofrivillig ensamhet kan upplevas som besvärande och leda till fysisk och psykisk ohälsa. Ofrivillig ensamhet ser ut på olika sätt.
Det handlar både om antalet relationer vi har och om kvaliteten i relationerna. Ofta skiljer man mellan tre former av ofrivillig ensamhet:
- Social ensamhet handlar om bristande tillgång till sociala nätverk och sammanhang och att man har få eller inga relationer.
- Emotionell ensamhet innebär avsaknad av nära relationer, någon att dela sina innersta tankar och känslor med.
- Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet och en känsla av att ingen på riktigt kan förstå mig.
Källa: Folkhälsomyndigheten