Foto: SVT

Oklart om taxiresa är människosmuggling

Publicerad

Två taxichaufförer misstänks nu för människosmuggling efter att de gripits vid gränskontrollen på Lernacken. Men åsikterna går isär om de verkligen brutit mot lagen.

– Att köra någon till en gräns där det finns en id-kontroll är inte ett brott. Det är inte människosmuggling, säger advokat Tomas Fridh som bland annat verkar som offentligt biträde hos Migrationsverket och i migrationsdomstolarna till Sveriges radio P4 Malmöhus.

– Det är det bara om man kör någon in i Sverige där det inte finns någon id-kontroll som det är ett brott, fortsätter han.

”Taxiförare bör kolla id”

I förra veckan rapporterade SVT Nyheter Skåne om att Dansk Taxiråd, en branschorganisation för taxiföretag i Danmark, gått ut med en uppmaning till sina medlemmar om att de bör kontrollera id på alla som vill åka över Öresundsbron till Sverige. Uppmaningen kom efter att polisen sagt att de märkt en ökning i antalet flyktingar som försökte ta sig in i landet via taxi.

Olika tolkning

Men nu går alltså åsikterna isär kring om en taxichaufför gör sig skyldig till människosmuggling om hen tackar ja till en körning över bron med flyktingar i bilen. Kammaråklagare Linda Rasmussen i Malmö tycker att lagen är tydlig. Enligt P4 Malmöhus hänvisar hon till samma paragraf i utlänningslagen som Tomas Fridh gör men kommer till en annan slutsats.

– Det kan alltså räcka att ta någon till gränsen så kan man ändå bli skyldig till människosmuggling, säger hon till P4 Malmöhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet