Ökning av antalet EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

För bara ett par år sedan fanns de bara i storstäderna. Men nu är mötet med tiggande EU-migranter ett dagligt inslag för invånare i så gott som alla skånska kommuner.

SVT Nyheter har bett samtliga kommuner att själva uppskatta hur många tiggande EU-migranter som vistas i det egna området. På flera håll har det visat sig vara en svår uppgift och osäkerheten kring exakta siffror är på många ställen hög.

På de mindre orterna är intrycket att de tiggande EU-migranterna bara vistas dagtid i kommunen, för att under kvällen och natten återvända till större städer. Så är fallet i till exempel Tomelilla.

– De brukar komma med en vit skåpbil på morgonen och sedan hämtas de upp igen, säger Leif Sandberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Ser över insatser

I Tomelilla uppskattar kommunen att det vistas mellan fem och tio tiggande EU-migranter. Genom pingstkyrkans försorg har de tillgång till tvättmöjligheter och mat. När det kommer till rent akuta åtgärder tycker Leif Sandberg att det finns en skyldighet för kommunen att hjälpa till.

– I sådana fall handlar det ju om åtgärder från människa till människa. Vi har till exempel sett över lösningar med att kunna hyra lokaler av föreningslivet. Men just nu är det som sagt inte så många som håller till här och ingen av dem verkar sova här i kommunen, säger Leif Sandberg (C).

Akuta lösningar i större städer

Betydligt fler tiggande EU-migranter finns i Malmö. Här rör det sig om mellan 300 och 500 personer. Även i andra skånska städer av större slag är antalet stort. I Lund uppskattas det till mellan 50 och 75 personer, i Helsingborg mellan 50 och 60. I Kristianstad tror socialförvaltningen att det rör sig om mellan 40 och 80.

I dessa kommuner har socialförvaltningarna jobbat fram olika tillfälliga lösningar, i takt med att de läger som etablerats av tiggarna städats bort. På de mindre orterna rör det sig ofta om ett tiotal individer, som placerar sig framför matbutikerna i centrum. 

Ökning i hela Skåne

Men vad som förenar så gott som samtliga kommuner är att de upplever en ökning jämfört med förra året. I bara tre kommuner har antalet varit konstant. Det finns även exempel på kommuner där tiggare det senaste året blivit en helt ny företeelse. I Klippan, Sjöbo och Östra Göinge fanns det inga tiggare alls för bara ett år sedan. I Östra Göinge ser kommunstyrelsens ordförande inte att det är en fråga som angår kommunen.

– Nej, det hanterar vi inte. De skjutsas hit på morgonen och hämtas på eftermiddagen, så de bor inte i vår kommun. Det är människor som planteras ut här. En bekant till mig har själv sett det, säger Patric Åberg (M).

Så ser det ut i kommunerna

Kommun – Antal – Jämfört med förra året

Burlöv – ingen uppgift – har ökat

Båstad – ca 10 – har ökat

Eslöv – 5-10 – har ökat

Helsingborg – 50-60 – har ökat

Hässleholm – ingen uppgift – har ökat

Hörby – 4 – har ökat

Höör – ca 9 – har ökat

Kävlinge – 5-10 – har ökat

Landskrona – ca 20 – har ökat

Lund – 50-75 – har ökat

Osby – 5-10 – har ökat

Simrishamn – 10-20 – har ökat

Svedala – 3-4 – har ökat

Vellinge – 8 – har ökat

Ängelholm – 8-10 – har ökat

Örkelljunga – 5-10 – har ökat

Höganäs – ingen uppgift

Kristianstad – 40-80 – har ökat

Perstorp – ingen uppgift

Skurup – 4 – har ökat

Staffanstorp – 3 – ungefär samma antal

Åstorp – 5 – har ökat

Klippan – 3-4 – fanns inga förra året

Sjöbo – 3 – fanns inga förra året

Tomelilla – 5-10 – ingen uppgift

Östra Göinge – 6 – fanns inga förra året

Bjuv – 0

Bromölla – 2-5 – ungefär samma antal

Svalöv – 2 – ungefär samma antal

Lomma – 5-10 – ingen uppgift

Trelleborg – ingen uppgift

Ystad – ingen uppgift

Malmö – 300-500

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.