”Man ser något inte är normalt och så vill man bara filma det och då blir det ju fel”, säger 16-åriga Angelica Levau. Foto: Johan Dernelius/SVT.

Allt fler misstänkta för att sprida filmer på utsatta personer

Publicerad

Tar man en bild på en person i en utsatt situation och sen sprider den kan man bli misstänkt för olaga integritetsintrång. Mellan 2018 och 2019 fördubblades antalet personer misstänkta för brottet.

– Man är ung, tänker sig inte riktigt för kanske och tror att det inte får några konsekvenser, säger Henrik Linbacker som är ungdomsutredare på polisen.

I slutet på 2017 infördes en lag om att det är förbjudet att sprida material där en person är i en utsatt situation.

– Det allra vanligaste är att det är en tjej som är lätt avklädd kanske och så läggs det ut på sociala medier och så kan det vara vissa påtryckningar mot den här tjejen, förklarar Henrik Linbacker.

Inte medvetna om konsekvenserna

Ungdomar som SVT Nyheter talat med berättar att de inte alltid tänker sig för när det gäller vilka bilder de delar. I Eslöv filmades nyligen en döende pojke och bilder spreds i sociala medier.

– Jag förstår inte det, jag tycker det är mycket osmakligt, säger Henrik Linbacker när han kommenterar händelsen i Eslöv .

Skulle ungdomar behöva bli mer medvetna?

– Ja absolut. Man borde vara mer medveten om vad man får lov att göra och inte göra. Där tror jag det brister, säger han.

Antalet misstänkta – konstant ökande

Sedan 2014 har det funnits en lag som heter kränkande fotografering, där det räcker att ta en kränkande bild på någon ofrivilligt utan att sprida den. Antalet personer som har misstänkts för dessa brott har mer än femdubblats från 2014 till 2019.

– Dessa lagar är relativt nya och det kan också ha betydelse för att det har ökat.

I klippet hör du hur några ungdomar resonerar när de delar klipp på sociala medier.

Antalet misstänkta personer – 2014 till 2019

Kränkande fotografering

• 2013: 62

• 2019: 318

Olaga Integritetsintrång

• 2018: 161

• 2019: 366

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.