”Om inte jag orkar – vem ska då?”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen släpps boken ”Inte en främling” där 41 personer har skrivit hur dom har upplevt utanförskap. Bland författarna finns malmöbon Rudy Mengesha som har vigt sitt liv åt orättvisor i samhället.

Hon är 24 år. Uppväxt i Broby. Hon jobbar med migrationsfrågor och internationella biståndsfrågor, är engagerad i Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, och invald lokalpolitiker för vänsterpartiet i Malmö.

Och engagemanget kommer ur orättvisor och trakasserier hon själv upplevde som barn på grund av utseendet.

Kan påverka

– Jag blev trött på det. Först trodde jag att det handlade om det lilla samhället som jag är uppväxt i, men så hörde jag av andra afrosvenskar att de har upplevt exakt samma saker som jag, säger hon.

– Om inte jag orkar säga ifrån, vem skulle då göra det. Och även om inte mitt bidrag ändrar världen idag eller imorgon så kommer det ändå att göra någon form av påverkan.

Nu är hon en av 41 författare till boken ”Inte en främling” En bok som ställer frågan: vem ska man vara för att platsa i Sverige. Och hennes text handlar just om hur hon behandlades som ung svart tjej i Broby.

Kan inte maskera

Och än idag blir hon påmind om att hon inte behandlas som lika.

– Vakterna är ett stort problem för mig och för min sambo, säger hon.

– När man går i affärer och ska handla så märker man hur de följer efter en. Jag kan inte maskera min svarthet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.