En transformatorstation började brinna på tisdagskvällen i Smygehamn och orsakade ett omfattande strömavbrott. Foto: Mikael NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tusentals blev strömlösa efter explosion i ställverk

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 5 000 Eon-kunder i Trelleborgs och Skurups kommuner drabbades av ett strömavbrott på tisdagskvällen. Enligt Eon är det på torsdagsmorgonen endast fyra hushåll som fortsatt är strömlösa.

Vid 05-tiden på torsdagsmorgonen var fyra hushåll fortfarande strömlösa, samma siffra var 1000 ett dygn tidigare.

– Vi har hittat fler fel. Under onsdagskvällen ställde vi ut mobila elverk i området som fortfarande inte fått strömmen tillbaka, säger Lena Berglund Eons pressjour.

De fyra hushållen som fortfarande inte har ström ligger i Grönby och Östra Klagstorp.

– Vi vet inte om det är någon som bor där eller om det kanske är fritidshus, säger Lena Berglund.

Brand i ställverk

Över 5 300 hushåll i Trelleborgs och Skurups kommun stod under tisdagskvällen utan el efter en brand i ett ställverk i Smygehamn.

– Det är en transformatorstation som brinner efter någon form av tekniskt fel. Det har varit en kraftig korslutning och då blir det i princip som en explosion, sa Per Holm, yttre befäl på Trelleborgs räddningstjänst, på tisdagen.

Giftig rökutveckling

Kraftig rökutveckling spred sig i området, och räddningstjänsten uppmanade boende i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är rätt så giftig rök från en sådan här brand, och det är rökutveckling över hela byn, sade Per Holm på tisdagskvällen.

Det var en kraftig smäll som orsakade gnistbildning som ledde till den kraftiga branden.

Alstad, Anderslöv, Beddingestrand, Bingsmarken, Bösarp, Böste Läge, Gislöv, Grönby, Gylle, Gärdslöv, Hemmesdynge, Klagstorp, Källstorp, Lilla Beddinge, Lilla Isie, Lilla Jordberga, Simlinge, Skivarp, Smygehamn, Solberga, Södra Åby, Trelleborg, Tullstorp, Vallby, Äspö, Önnarp, Östra Klagstorp, Östra Torp, Östra Vemmenhög

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trelleborg

Mer i ämnet