Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Camilla Gärdebring bekräftar att tre personer på samma äldreboende avlidit i covid-19. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Omsorgschefen: ”Oerhört beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad
Kristianstads omsorgschef Camilla Gärdebring bekräftar att tre personer på samma äldreboende avlidit i covid-19. Det förekommer dock ingen bekräftad coronasmitta på något annat kommunalt äldreboende i kommunen, uppger hon.

– Vi har ett boende i Kristianstad som är drabbat och tyvärr har det blivit tre stycken dödsfall på enheten, där det är fastställt att de var smittade av covid-19, säger Camilla Gärdebring.

Det finns även ytterligare smittade på boendet, bekräftar Gärdebring, men hon vill inte säga hur många.

Använder skyddskläder

När personalen på boendet går in till de personer på boendet som uppvisar symptom eller är bekräftat coronasmittade använder de skyddskläder, enligt omsorgschefen.

Hur ser du som chef på detta att ni fått in smitta på boendet?

– Det är oerhört beklagligt och vi är väldigt ledsna för det. Samtidigt så kan vi i dag inte spåra den eller veta varifrån den kommer. Men det är olyckligt och mina tankar går främst till dem som är drabbade – både de som är avlidna, deras närstående framförallt, och de personer som i dag är smittade eller visar symptom.

Betonar hygienrutiner

Kristianstads kommun vidtar åtgärder för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen.

– Det är de vanliga åtgärderna, som vi alltid gör oavsett om vi har covid-19 eller annan smitta. Vi jobbar ständigt med våra hygienrutiner. Vi har isolerat patienterna, vi har skyddsutrustning – saker som vi faktiskt vanligtvis också gör, men vi betonar dem särskilt och för mycket dialog kring vikten av dem, säger Camilla Gärdebring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet