Omstritt kommunalråd blir kvar trots avgångskrav

Uppdaterad
Publicerad

Skånemoderaterna vill att han avgår, Hörbymoderaterna kräver också att han kliver åt sidan, men Hörbys högste politiker, Lars Ahlkvist vägrar.

– Jag sitter mandatperioden ut, säger han.

Det har stormat kring Lars Ahlkvist (M) länge. Rikskänd blev han i samband med beställningen av den stora tavla som hänger i fullmäktigesalen och där Ahlkvist är avbildad som romersk legionär. Men det som fått både Skånemoderaterna och nu hörbymoderaterna att porta honom från partiarbetet är att han gång på gång har struntat i gemensamma beslut.

– Det är en rad saker där han har gått emot partigruppen och det handlar också om hur han har uttryckt sig på sociala medier, säger Eva Lindholm (M), gruppordförande för moderaterna i Hörby.

Det hon syftar på är att Lars Ahlkvist har hånat andra politiker på nätet och i något fall gjort kopplingar till nazisten Josef Goebbels. Men själv säger han att det är han som blir trakasserad.

– När man blir utsatt så kan sinnet rinna över och det är det som har hänt, säger han.

Kravet på hans avgång struntar han i. Trots att han inte får sitta med på ett enda partimöte, tänker han sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande

– Vi har gjort vad vi kan. Vi har inte längre förtroende för honom och då är det naturliga att han lämnar sin plats till förfogande, säger Eva Lindholm (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer