Stefan Hector, nationell kommenderingschef, ger vid en presskonferens på Rättscentrum i Malmö en lägesbild gällande Operation rimfrost. Foto: Johan Nilsson/TT

Operation rimfrost ska få fler att hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Avhopparverksamheten ”Sluta skjut” används i polisens Operation rimfrost för att få ned sprängningar och skjutningar i Malmös gängmiljö. Nu ska kunskap om metoden spridas till övriga polisregioner i landet.

Av de 70 personer som Malmöpolisen arbetade med inom Sluta skjut-programmet under år 2019 så har 60 procent sedan dess varit ostraffade. Enligt Stefan Hector, nationell kommenderingschef och ansvarig för rimfrost, är det en metod som fungerar för att stävja kriminaliteten.

– Om 60 procent av de som försöker hoppa av inte återkommer i kriminalitet ser vi det som en bra metod, säger han till TT.

Inom arbetet med polisens nationella särskilda händelse Operation rimfrost har ett 30-tal kriminella blivit föremål för insatser inom ”Sluta skjut”, som är ett pilotprojekt där bland annat polisen och Malmö stad deltar.

Malmö föregångare

Projektet ska utvärderas innan beslut om fortsättning och utvidgning, men kunskapen om metoden ska delas över landet genom rimfrost.

– Polisen i Syd och övriga myndigheter i Malmö har kommit långt fram i sin avhopparverksamhet, de är duktiga på det här. Och det ska spridas till övriga regioner, säger Stefan Hector.

Operation rimfrost ökar också sin aktivitet i samtliga polisregioner, som tidigare mest varit knutet till Malmö. Framför allt ligger fokus på enskilda nyckelpersoner bakom sprängningar och skjutningar, säger Stefan Hector.

-I Sverige är det ett tresiffrigt antal personer som har störst påverkan, per region rör det sig om tvåsiffriga antal. Kan vi reducera deras kapacitet kommer skjutningar och sprängningar att minska.

Gripanden och beslag

Det kan bland annat handla om personer som själva skjuter eller spränger, vapenförsäljare och bombtillverkare eller ledarfigurer som initierar brott.

Förutom gripanden kan det handla om olika beslag, eller att göra anmälningar till socialtjänsten om det rör sig om unga förövare.

Vilken effekt Operation rimfrost har fått på sprängningar och skjutningar är ännu för tidigt att säga, enligt Stefan Hector.

Projektet ”Sluta skjut”

Ska under två år testas i Malmö och metoden är ett samarbete mellan Malmö stad, Polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet ”Group Violence Intervention”. Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser, och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Projektet bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och även i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.