– Vi får samtal om missbruk och depressioner, berättar Maria Hofvendahl-Svensson från LRF Skåne. Foto: SVT

Öppnar kristelefon för torkdrabbade bönder

Publicerad

Sommarens torka har lett till att Lantbrukarnas Riksförbund öppnat en särskild kristelefon. Det finns lantbrukare som riskerar att få lämna sina gårdar.

– Vi får samtal om missbruk och depressioner, berättar Maria Hofvendahl-Svensson från LRF Skåne.

Torkan har lett till sämre skördar, sinande förråd av spannmål och brist på foder till djuren. För många av de lantbrukare som redan före sommaren hade sviktande ekonomi är läget akut. Men det är inte de mest drabbade som ringer LRF:s kristelefon.

– Nej, det är andra lantbrukare som berättar att de märkt att grannen dricker mer än normalt, att han isolerar sig, inte orkar jobba på gården som vanligt, berättar Maria Hofvendahl-Svensson som sitter i styrelsen för LRF Skåne.

Skambelagt

Att öppet tala om sin dåliga ekonomi är svårt och ofta skambelagt, påpekar hon. Därför tiger många alldeles för länge. Läget kan komma att bli ännu svårare om några månader när mörkret faller, säger Carina Sonesson, lantbrukare på Gunnaröds gård.

– Jag är rädd för att det kommer att hända saker vi inte vill ska hända, att människor inte längre vill leva som redan har det tufft ekonomiskt  och sen drabbas av torkan, säger hon.

Just därför är det viktigt att vara uppmärksam på vänner och grannar som drar sig undan, påpekar Maria Hofvendahl-Svensson. Ofta handlar det om ekonomi.

Prata med banken

Carina Sonesson berättar att familjen tidigt kontaktade banken för att göra upp en plan för hur sommaren ekonomiska bakslag skulle hanteras. Detsamma gjorde lantbrukaren Håkan Svensson på Lyngby gård utanför Kristianstad.

– Jag bad om ett amorteringsfritt år och fick det också.

Han har kunnat bevattna sina åkrar under sommaren, vilket varit helt avgörande.

– Hade jag inte kunnat det hade jag fått gå från gården.

För de lantbrukare som haft mer ont om vatten och kanske redan har ansträngd ekonomi och krav från bankerna är situationen svårare, konstaterar Maria Hofvendahl-Svensson. Men hon vill uppmana alla att ringa kristelefonen där nu tio personer i olika åldrar från olika delar av Skåne svarar.

– För man  kanske inte vill prata med någon man känner från hemkommunen när man ska berättar om sin ekonomi, konstaterar hon. Det är viktigt att vi tar människors oro på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.