Carl-Johan Sonesson (M) sågar de rödgrönas satsning på primärvården. Foto: TT/SVT

Oppositionen: Det här är ingen satsning

Uppdaterad
Publicerad

Det rödgröna styrets satsning på 100 miljoner extra till vårdcentralerna i region Skåne sågas av oppositionen. Det gör också förslaget om en skattehöjning på 23 öre.

– Av de rödgrönas fagra löften bidde det en tummetott. Visst är det jättepositivt att de nu äntligen anammar våra tidigare förslag med att se till att vårdcentralerna tillförs fler allmänläkare. Men 100 miljoner räcker inte långt. Våra beräkningar visar att detta endast återställer de nedskärningar som de har gjort tidigare under mandatperioden, säger Gilbert Tribo (L).

Läs också: Regionstyret vill satsa på primärvården

Enligt Carl-Johan Sonesson (M), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, så är det i själva verket en minskning.

– 2014 utgjorde primärvården 18 procent av den totala vården, i den här budgeten kommer den vara 14 procent.

När allianspartierna presenterar sitt budgetförslag i början på oktober lovar de större satsningar. Exakt hur mycket förhandlar de just nu om.

– Vi kommer att lägga oss så att vi börjar öka och går tillbaka mot de här 18 procenten som vi hade när vi förlorade valet 2014, säger Carl-Johan Sonesson.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne tillbakavisar Malin Tykesson, presschef för socialdemokraterna i Region Skåne, påståendet att resurserna till primärvården skulle ha minskat sedan 2014. Enligt henne handlar det om en felräkning till följd av att Region Skåne ändrat sitt redovisningssystem mellan 2015 och 2016.

Vill inte höja skatten

Partierna i Allians för Skåne ifrågasätter också den skattehöjning på 23 öre som de rödgröna vill ha.

– Sen 2014 har skatteintäkterna ökat med 7,3 miljarder kronor så det är inte intäkterna det är fel på utan att vi har skenande kostnader.  De har inte lyckats få bukt med sina kostnader. Så att höja skatten med 23 öre när vi fått sju miljarder, det är feltänk, säger Carl-Johan Sonesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.