Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Torbjörn Tegnhammar (M) vill båda minska Malmös mottagande av nyanlända under 2017. Foto: SVT/TT

Moderaterna vill ha riktig flyktingpaus i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Malmö vill att staden nästa år undantas från anvisningslagens krav på att ta emot nyanlända. Moderaterna tar kravet ett steg längre och vill helt stoppa inflyttningen för nyanlända och deras anhöriga.

– Malmö har en integrationskris och behöver en riktig flyktingspaus. Det Socialdemokraterna föreslår berör bara en liten del av flyktingsmottagandet, säger Torbjörn Tegnhammar, Moderaternas oppositionsråd i Malmö.

Socialdemokraternas kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) sa i en intervju i Aftonbladet på söndagen att hon planerar att skriva ett brev till regeringen och kräva att Malmö ska undantas från anvisningslagen.

Lagen styr hur Migrationsverket fördelar flyktingmottagandet mellan kommunerna och anvisar asylsökande som fått uppehållstillstånd från anläggningsboendena ute i landet.

M vill utvidga S-kravet

Men Stjernfeldt Jammeh menar att Malmö borde undantas från anvisade kommunplaceringar eftersom många nyanlända flyttar till Malmö på egen hand via den så kallade ebo-lagen, där asylsökande själva ges möjlighet att ordna bostad under ansökningstiden.

Förra året anvisades knappt 500 nyanlända till Malmö, medan nästan 1600 bosatte sig i Malmö via ebo-lagen, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Moderaternas oppositionsråd vill att flyktingstoppet ska utvidgas ytterligare.

– Malmös stora problem är ebo och anhöriginvandring. Att 300 eller 400 färre personer blir hemlösa i år är inte den stora lösningen på problemet, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

SD öppnar för överenskommelse

Han förklarar att Moderaterna på sikt vill skrota ebo-lagen helt och låta flyktingars inflyttning till Malmö styras helt av anvisningslagen. Oppositionsrådet vill också att anhöriga till flyktingar med uppehållstillstånd ska ha försörjning för att få flytta till Malmö. Det finns inte tillräckligt med skolplatser, bostäder och arbetstillfällen, anser Tegnhammar.

– Andra kommuner har inte tagit det ansvar som Malmö har tagit, fastän vi är en av de kommuner som har minst mottagningskapacitet. Här finns inte tillräckligt med bostäder och de enklare arbetstillfällen som behövs för att integrationen ska fungera.

Även Sverigedemokraterna i Malmö reagerar på undantagskravet. I ett skriftligt uttalande konstaterar partiet att Socialdemokraterna nu svängt i invandringspolitiken och anammat krav som de själva har ställt tidigare.

”Jag hoppas att förslagen från Socialdemokraterna inte är tomma ord och har dörren öppen för Katrin så vi kan diskutera framtida överenskommelser om en invandringspaus för Malmö”, säger Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.