Öresund – Stora mängder dumpat skrot skadar havet

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande dumpas mängder av skräp och skrot i havet. Tre yrkesfiskare i Borstahusen utanför Landskrona har under de senaste åren tagit upp tonvis med avfall från Öresund.

Myndigheterna har ingen chans att stoppa den illegala dumpningen.

– Tidigare slängde vi bara tillbaka skräpet, och det kändes dumt. Sedan bestämde vi oss för att plocka upp det för att se hur mycket det blev, säger fiskaren Patrick Carlsson.

Ingen vet exakt hur stor nedskräpningen är. Däremot är det känt att avfallet skadar miljön. Plast anses vara det största hotet.

– Det bryts ner otroligt långsamt. Många djur äter det istället för mat, och sedan kan det komma upp till människan, säger David Börjesson, marinbiolog vid länsstyrelsen i Skåne.

I en annan del av hamnen i Borstahusen finns spökgarnen samlade: borttappade fångstredskap som yrkesfiskarna tagit hand om.

– Spökgarn fångar fisk året om. Det påverkar beståndet och är ett otroligt djurplågeri, säger David Börjesson.

Ingen vet heller varifrån allt skräp kommer. Och för myndigheterna är det svårt att komma åt den illegala nedskräpningen.

– Kustbevaknignen ska kontrollera sådant här. Men dumpningen kan ju ske när som helst, och då är det svårt att upptäcka, säger David Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.