Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Öresundsbron släcks under energikrisen Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Öresundsbron släcks nattetid: ”Vill bidra till att spara energi”

Uppdaterad
Publicerad

Belysningen på Öresundsbron släcks med anledning av energikrisen. Pylonerna lyser framöver enbart under advent, julhelgen, nyår och flaggdagar – och motorvägsbelysningen släcks varje natt mellan klockan ett och fem.

Totalt beräknar nedsläckningen ge en besparing på runt 9000 kWh per månad under vinterhalvåret. Tunnelbelysningen och annan säkerhetskritisk belysning för sjö- och luftfart kommer dock vara fortsatt tänd.

– Det finns inga krav att ha motorvägsbelysning på vår förbindelse, men det är klart att trafikanter kommer att märka en skillnad, säger Bengt Hergart, anläggningschef på Öresundsbron.

Enligt honom vidtar Öresundsbrokonsortiet åtgärden för att uppmärksamma den stundande energikrisen, inte framförallt för att spara pengar.

Handlar inte främst om pengar

– De 9000 kilowatttimmar vi väntas spara per månad utgör cirka två procent av vår elförbrukning och i pengar rör det sig om runt 15 000 kronor, eftersom att vi har säkrade elpriser, säger Bengt Hergart.

Han kan i dagsläget inte svara på om motorvägsbelysningen kommer att återinföras när den värsta energikrisen är över.

– Generellt tror jag att både privatpersoner och företag gör förändringar nu och en del av de förändringarna kommer säkert att bli kvar, säger Hergart, anläggningschef på Öresundsbron.

Öresundsbrons Ukrainabelysning kommer vara tänd varje söndag mellan klockan 18 och 22 fram till att det första adventsljuset tänds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer