Foto: Nasa, Torbjörn Averås Skorup/SVT

SVT:s meteorolog: Orkanrester orsaken till det varma vädret

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret över Skandinavien orsakas av rester av en tidigare orkan över Atlanten. Men i slutet av veckan ändrar sig väderläget.

Värmen i Skåne är rester av en orkan som befann sig över Kanada för en vecka sedan och som har dragit över Atlanten under de senaste dagarna.

– Orkanen är som en slags motor som drar upp torr luft och sydliga vindar, även om de inte är så kraftiga längre när de kommer hit eftersom de drivs av varmt vatten som vi inte har här, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Att gamla rester av tropiska orkaner kommer till Skandinavien är ett relativt vanligt fenomen, men när de kommer in över kallare vatten blir resultatet ofta djupa lågtryck.

Ostadigare väder på väg

De varma temperaturerna i Skåne håller i sig ett par dagar till men framåt slutet av veckan kommer ostadigare väder med regn, berättar Åsa Rasmussen.

– Men vi kan inte vänta oss någon riktig vinterkyla. Det fortsätter vara någorlunda varmt med temperaturer mellan 5 och 10 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.