– För vissa patienter är ju de där minuterna väldigt viktiga, säger sjuksköterskan Josefine Carlström om vad förseningar kan innebära inom ambulanssjukvården. Foto: Isak Laurell/SVT

Missvisande GPS:er kan leda till förseningar för ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Att GPS:en visar fel under en ambulansutryckning kan få digra konsekvenser. Under de senaste tre åren har endast 17 sådana avvikelser rapporterats i Skåne, men mörkertalet kan vara stort. Och det osäkra navigationsstödet leder till stress hos personalen.

Förseningar på grund av att GPS:en lett fel kan nog de flesta känna igen. Men inom ambulansverksamheten, där tid är av yttersta vikt, blir sådana förseningar mer än ett irritationsmoment.

– För vissa patienter är ju de där minuterna väldigt viktiga och därför blir det en extra stress för oss i personalen, säger sjuksköterskan Josefine Carlström, som också är skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet.

Finns ett mörkertal

Under de senaste tre åren har 17 sådana avvikelser rapporterats, men enligt flera personer inom ambulanssjukvården finns ett mörkertal.

– De avvikelser som skrivs görs oftast när det blir större felpositioneringar, fel färdväg eller när det tar för mycket tid från patienten. De här små händelserna som inträffar varje dag eller flera gånger i veckan, de rapporteras inte, säger Josefine Carlström.

Jobbar på en lösning

Kartstödet för ambulanserna i Skåne ingår i journalsystemet Ispass. Ett problem som flera personer har pekat ut är att Ispass endast utgår från koordinater, till skillnad från en vanlig GPS som utgår från adresser. Detta kan i praktiken betyda att systemet visar att ambulansen ska stanna mitt på motorvägen för att komma åt ett hus som ligger intill.

Andreas Koch, som är specialistsjuksköterska och systemspecialist, har föreslagit för leverantören att systemet borde kunna hantera båda.

– Det kommer nog inte markeras som adress, men de har en lösning på det. Jag vet inte riktigt vad det är, men de kommer presentera det i början av nästa år, säger han.

Ambulanssjukvården i Skåne

Ambulanssjukvården i Skåne är uppdelad i fyra olika distrikt och utför ungefär 160 000 uppdrag om året.

Region Skåne sköter distrikt 1 och 3 (sydvästra och nordvästra Skåne).

Region Skåne har rapporterat in tio avvikelser sedan 2018.

Samariten Ambulans AB ansvarar för distrikt 2 (mellersta Skåne).

Samariten har rapporterat in två avvikelser sedan 2018.

Premedic AB sköter distrikt 4 (östra och nordöstra Skåne).

Premedic tog över verksamheten 2018 och uppger att de därför inte kan redovisa avvikelser från det året. De har rapporterat in fem avvikelser sedan 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.