Oro för pilotutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Pilotutbildningen ska kortas och flyttas från Lunds universitet. Det har riksdagen bestämt. På Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed tycker elever och lärare att det är ett dåligt beslut.

David Träger är 25 år och från Stockholm. Han har snart gått ett år på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed och har hunnit ta sitt första flygcertifikat för privatplan.

Om två år är han färdig pilot och med en kandidatexamen från Lunds universitet. För än så länge är utbildningen treårig och akademisk, men nu finns ett riksdagsbeslut på att utbildningen ska ligga under den nya Yrkeshögskolan och kortas ner till två år.

– Man kan säkert bli pilot på två år. Det finns ju fortfarande vissa saker du måste lyckas med, och kan de få in det på två år så kanske, säger David Träger.

– Men det är så mycket som vi har som ligger utöver som är himla bra.

Oron växer

På Ljungbyhed växer nu oron för hur kvaliten på flygskolan ska kunna bibehållas när ett utbildningsår försvinner. Och medan Yrkeshögskolemyndigheten utreder internt hur pilotutbildningen ska se ut i framtiden, så argumenterar man på Ljungbyhed fortsatt för de fördelar man ser med att tillhöra universitetet.

– Vi kan ju ge våra studenter en väldigt bred akademisk bas att stå på, samtidigt som vi har den viktiga forskningsanknytningen, säger Johan Lundström som är rektor på Trafikflyghögskolan.

Förändringen innebär också att utbildningen blir konkurrensutsatt. Johan Lundström ser gärna att konkurrens leder till minskade kostnader, men på Ljungbyhed finns känslan att omorganisationen bygger på kronor och ören.

– Man är orolig att flygutbildningen ska läggas någon annanstans, att den billigaste flygskolan ska få uppdraget i framtiden och att den kvalitet och kompetens vi har här kommer att försvinna, säger Johan Lundström.

Konsortium

I ett försök att rädda kvar pilotutbildning med akademisk examen i Ljungbyhed har ett konsortium bildats mellan Lunds Universitet, Region Skåne, Klippans kommun och Ljungbyhed Park. Målet är att skapa en utbildning där pilotutbildning i Yrkeshögskolan ska kunna kombineras med akademisk utbildning, flygteknisk utbildning och forskning.

– Jag hoppas verkligen att de inte skalar av det för mycket, utan låter det vara så likt idag som möjligt, säger David Träger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.