Snart börjar årets jordgubbar plockas hos Rickard Hansson i Västra Vram utanför Tollarp. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Oron är över för odlaren Rickard – jordgubbsplockarna kom fram

Publicerad

Det blir jordgubbar till midsommar. För de flesta lantbrukarna i Skåne har frågan om utländsk arbetskraft löst sig, enligt Pia Magnusson på Arbetsförmedlingen.

Vem ska plocka jordgubbarna? Den frågan ställde sig många lantbrukare när coronakrisen tog fart och flera länder stängde sina gränser.

Rickard Hansson, lantbrukare i Västra Vram utanför Tollarp i Kristianstads kommun, var orolig över att han skulle behöva hitta ny arbetskraft.

– Det är inte säkert att man hade hittat, speciellt inte erfaren personal. Många av dem jag har har ju varit här i kanske tio år – jag behöver inte visa vad de ska göra, för de vet precis, säger Rickard Hansson som på sin gård varje år har arbetskraft från bland annat Polen och Ukraina.

”Haft bra med is i magen”

Pia Magnusson är arbetsförmedlare och under våren har hon jobbat med att ta fram inhemska kandidater som skulle kunna jobba på de skånska fälten i sommar. Oron var stor bland de skånska lantbrukarna från i mars, berättar hon.

– Men de har haft bra med is i magen och nu har den utländska arbetskraften kommit till odlarna. En och annan har fyllt på med kandidater som vi har tagit fram. För de odlarna jag har haft kontakt med har det löst sig, säger Pia Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.