Ingvar Fredric Fredricson säger att miljön vid Brösarp är idealisk för träning av unghästar. Foto: Gunilla Fritze/SVT

OS-ryttarens pappa: ”De är värda oerhörda summor och får inte gå sönder”

Publicerad

Under sex månader följs en grupp unghästar som är på sommarlov i närheten av Brösarpsbackar. De är framtidslöften som kan vinna stora prissummor i framtiden.

– Det var jag som kom med idén till projektet och man följer det med spänning i hela världen, säger Ingvar Fredric Fredricson.

Det är viktigt att framtida tävlingshästar får en bra uppväxt och är friska och starka. Ingvar Fredric Fredricson har arbetat med hästar hela sitt liv – och har två söner som båda rönt stora framgångar inom ridsporten.

– Peder är ute i världen och träffar hoppryttare och de frågar om projektet, vad vi gör och vad det ska bli av det, säger Ingvar Fredric Fredricson.

Några av de tolv ston som går i backarna i sommar tillhör hans egen familj.

– Hästarnas ben måste utsättas för påfrestningar när de växer upp så de klarar ett liv som tävlingshäst i framtiden.

Unik miljö för träning

Den kuperade terrängen vid Brösarp där hästar, kor och vandrare rör sig under sommarhalvåret är mycket lämplig för träning av unga muskler och ben, förklarar Ingvar Fredric Fredicson.

– Sådana här marker finns inte i Tyskland, Holland och Belgien. Där odlar man på allting så därför blir hästarna mycket mer passivt uppfödda i boxar och de är ute väldigt lite på somrarna.

Han tillägger:

– Det här är unikt. Det är därför som de utländska ryttarna är så fascinerade, säger Ingvar Fredric Fredricson.

Och på frågan hur det kommer att gå i OS för dagens toppryttare, dit sonen Peder räknas, svarar han:

– Vi kommer att ta guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.