Läckaget på Nord Stream 1 och 2 har skett mellan Karlskrona och Bornholm. Foto: Michael Sohn/TT

”Osannolikt” att gasläckorna beror på olycka

Uppdaterad
Publicerad

Läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 i Östersjön beror sannolikt inte på en olyckshändelse, säger en energiexpert till TT.

Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm.

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust.

Även Nord Stream 1, med samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, konstaterar att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra den här typen av infrastruktur, men att den förklaringen inte är sannolik då flera rör drabbats i princip samtidigt.

”Osannolikt” med slumpen

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades, säger Tomas Kåberger.

Läckaget kommer att påverka miljön lokalt vid danska Bornholm, uppger danska Energistyrelsen för Ritzau. Fastän miljöpåverkan bara ser ut att ske lokalt kan läckan få negativa konsekvenser för klimatet.

”Metangasen kommer då ut i atmosfären och har en klimatskadande effekt. Den danska energimyndigheten håller på att bedöma klimateffekten av läckan”, skriver Energistyrelsen till den danska nyhetsbyrån.

Skickat ut varning

Svenska Sjöfartsverket har skickat ut en navigationsvarning för att handelsfartyg ska hålla sig minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från de skadade ledningarna.

– Det är vad jag förstått gas i ledningen som är brandfarlig, då vill man inte vara i närheten med ett fartyg, sade Sjöfartsverkets kommunikatör Fredrik Strömbäck till TT under måndagskvällen.

En presstalesperson för Nord Stream 1 vill inte kommentera uppgifterna om påstått sabotage, och kan heller inte ge prognos för när skadorna kan vara åtgärdade.

– Så länge utredningen pågår kan vi inte spekulera i orsakerna.

Nord Stream 1 och 2

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.